Zoek

Ruitenwissers controleren en vervangen

Waar moet je op letten en hoe vervang je ze zelf?

Wanneer je ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken, wordt het wellicht tijd om nieuwe ruitenwissers te kopen. Dat wil zeggen, de wisserbladen vervangen. Schoonmaken van de ruitenwissers wil ook nog weleens helpen. In beide gevallen kun je dat heel goed zelf.

 

Controleer je ruitenwissers in 6 eenvoudige stappen:

Controleer je ruitenwisserbladen wanneer je ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken.

Stap 1

Schakel de ruitenwissers uit.

Stap 2

Schakel het contact van de auto uit.

Stap 3

Trek de metalen arm overeind waaraan de wisserbladen bevestigd zitten.

Stap 4

Bekijk of de ruitenwisserbladen vies zijn of versleten. Vuile ruitenwisserbladen kunnen strepen trekken, maar daarom hoef je ze niet meteen te vervangen. Een poetsbeurt met een schoonmaakdoekje kan het probleem al verhelpen.

Stap 5

Ben je toch met je ruitenwissers bezig, controleer dan ook meteen de parafan van je auto. Dat is de waterafvoer onder de voorruit, bij de motorkap. Vuil hoopt zich hier snel op en kan schade aan de ruitenwissermotor veroorzaken.

Stap 6

Zijn je ruitenwissers versleten, dan zal je ze moeten vervangen. Bekijk op de gebruiksaanwijzing van de gekochte ruitenwissers hoe dat moet of laat ze vervangen door de garage. Je kunt natuurlijk fraaie ruitenwissers van een merk als Bosch kopen, maar ook de Action heeft prima ruitenwissers. Zo’n nieuwe wist altijd beter dan de oude, versleten exemplaren.

 

Zo vervang je zelf een ruitenwisser

Wees voorzichtig bij het verwijderen van de oude wisserbladen: het rubber zit vast aan een metalen arm, waardoor krassen of zelfs barsten in de ruit kunnen ontstaan. Er bestaan overigens ook ruitenwissers die niet op een metalen arm bevestigd zitten, de zogenaamde ‘flatblades’.

 

Het ruitenwisserblad zit met een kleine clip bevestigd aan de ruitenwisserarm. Til de ruitenwisser van de ruit af en druk het clipje in. Schuif vervolgens de wisser net zo lang naar beneden tot je deze eraf kunt halen.

 

Monteer het nieuwe wisserblad in omgekeerde volgorde op de wisserarm: schuif het blad omhoog tot hij goed vastklikt in de houder en plaats daarna de arm weer terug op je voorruit.

 

Niet iedere ruitenwisser past op elke ruitenwisserarm. Bekijk dus goed welk type je nodig hebt en lees van tevoren de bij de wisserbladen geleverde gebruiksaanwijzing goed door.

Bij twijfel kun je altijd de garage rijden.

TIP: vergeet, wanneer je toch je ruitenwissers aan het nakijken bent, de achterruitenwisser niet.

Ruitensproeiervloeistof

Is de ruitensproeiervloeistof op? Ook die kun je eenvoudig zelf controleren.

 

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Populaire artikelen

Grotere locatie Travelsmaker.nl voor nieuwe en tweedehands campers
‘Het plezier van kamperen begint hier al bij de aanschaf van een..
Toyota introduceert de Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220
Toyota introduceert de Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 met vanafprijs van 42.495..
E-Motorsport is een race team in de modelbouw autosport
Met team eigenaar Erik van Poeke kwam het team dit seizoen uit..